SKINNVÄSKOR

Praktiskt med stil

En väska är inte bara en väska, utan en del av en livsstil. En väska i skinn blir snyggare ju mer den används och håller i många år. Oavsett om du söker en väska som är praktisk till vardags, med eller utan fack för datorn, har extra utrymme för en weekendresa eller endast ska rymma det viktigaste till festen så kan du hitta den hos oss. Vi har ett brett urval av modeller, av kända varumärken som Tiger of Sweden och Adax.

+ OM SKINN OCH LÄDER

Läder, eller skinn som vi ofta säger, är ett naturmaterial som ofta blir vackrare med åren om man sköter det rätt. Läder finns i många olika kvalitéer och det som påverkar kvalitén är bland annat vilket djur lädret kommer ifrån, djurskötsel, klimat och framförallt yrkesskickligheten hos garvaren och vilken metod huden är garvad med.


Djurhuden garvas för att behålla dess naturliga styrka, smidighet och förmåga att andas. Idag använder man sig ofta av vegetabiliska garvämnen när man garvar läder, ungefär på samma vis som man har gjort i årtusenden. För att få ett mjukare läder använder man ofta kromgarvning, som med ny teknik har blivit mer miljövänlig.


Det är viktigt att komma ihåg att inga skinn är "perfekta" eftersom det är ett material som inte är producerat utan skapat av naturen. Väskornas delar skärs ut i hela stycken och därför kan det hända att skinnet har en yta som inte är helt jämn. Insektsbett, märken och veck visar att väskan består av äkta skinn och innebär att varje exemplar blir unikt.

+ HUR TAR JAG HAND OM MIN VÄSKA?

Du kan själv påverka livslängden på din skinnväska. Utsätt aldrig lädret för stark värme, såsom att låta väskan ligga i direkt solljus. Skydda också väskan i möjligaste mån från att bli blöt, t.ex. från kraftigt regn, då lädret kan få fläckar eller färga av sig. De flesta läder kan även torrfälla så var försiktig när ni använder en mörkare färgad väska mot ljusare klädesplagg. Oftast går det bort i en vanlig tvätt, men ibland kan plagget behöva kemtvättas.


Din väska kommer att hålla längre om du impregnerar den och med jämna mellanrum smörjer in den med ett läderbalsam (dock ej nubuck och mocka). Läs mer under "Vad ska man impregnera skinnet med?"

+ VAD SKA JAG BEHANDLA SKINNET MED?

Vid garvning av skinn behandlas lädret på olika sätt beroende på vilken effekt och känsla man vill ha på materialet. Därför kan skötselråden variera mellan olika väskor. 

 

Skinn som inte har full impregnering är väldigt mjuka, men det gör också att skinnet blir känsligare för väta. Dessa skinn behöver hjälp på traven att impregneras då och då. Använd en impregneringsspray och spraya på långt avstånd för att se till att det fördelas jämnt över skinnet. Undvik att smörja in med krämer som lätt gör skinnet fläckigt.


Skinn med en grövre yta kan med fördel smörjas in med ofärgad läderkräm eller balsam med jämna mellanrum för att återfukta och hålla skinnet rent. Vid behov används en impregneringsspray för att bättra på impregneringen i skinnet.

 

Mocka och nubuck ska inte smörjas in med läderkräm eller balsam.

 

Kom in till någon av våra butiker så kan vi hjälpa dig med fler tips om hur du bäst sköter om din väska.


Varumärken

TIGER OF SWEDEN

ADAX

THE CHESTERFIELD BRAND

SPIKES AND SPARROW

THE MONTE

BIORI

TJIKKO

ULRIKA DESIGN

NYPD

S.A.C

HOUSE OF SAJACO

LUCA FERRI

SPRINGFIELD

Våra butiker


Umeå

Rådhusesplanaden 1

903 28 Umeå

090 - 77 52 95

umeå@vaskan.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Mån-Fre 10-18

Lör 10-16

Sön Stängt

Örnsköldsvik

Storgatan 20

891 33 Örnsköldsvik

0660 - 197 19

ornskoldsvik@vaskan.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Mån-Fre 10-18

Lör 10-16

Sön Stängt

Östersund

Prästgatan 24

831 31 Östersund

063- 10 26 20

ostersund@vaskan.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Mån-Fre 10-18

Lör 10-16

Sön Stängt