HANDSKAR

Värmande elegant

Handskar är en tidlös, stilsäker och framför allt praktisk accessoar och idag finns ett oändligt utbud att välja mellan. Hos oss hittar ni ett stort sortiment av handskar och vantar och kan därför smidigt hitta ett par som passar. Vår personal är utbildade och kan hjälpa dig att hitta rätt bland alla olika modeller, skinn, foder och storlekar. I sortimentet hittar ni varumärken som Hestra, Gaucho och Öjbro Vantfabrik.

Skinn och läder är fantastiska naturmaterial med både skyddande och isolerande egenskaper. Det är viktigt att komma ihåg att inga skinn är "perfekta" eftersom det är ett material som inte är producerat, utan skapat av naturen. Varje skinn har sin egen struktur och "signalement" i form av olika märken.


Vi har ett stort utbud av handskar i olika modeller och med olika foder, allt från ofodrade vår- och sommarhandskar till lammpäls som är vårt varmaste foder.


+ LÄDERTYPER

Handskar tillverkas i många olika skinn. Vissa skinn är snygga, smidiga och eleganta, men är kanske inte lika hållbara som ett grövre skinn.


Många väljer den klassiskt snygga lammnappan som är det vanligaste handskskinnet. Lammnappan är smidig och vacker och formar sig bra efter handen, men är inte det som håller bäst. Vill man ha något som tål mycket kan man satsa på någon typ av svinläder.


Ett annat bra och starkt skinn i en handske är hjortnappa. Det är mjukt, smidigt och varmt men även om skinnet i sin helhet är slitstarkt är ytan något känslig. Många väljer idag älgnappa som är ett mjukt fylligt skinn med vacker struktur och precis som hjortnappan är skinnet i sin helhet slitstarkt men ytan känslig. Både hjortskinn och älgskinn är porösa och luften som binds i skinnen gör dem isolerande.


Getnappa används också i handskar och är ett kraftigt och slitstarkt läder som ger bra grepp. Nubuck är ett skinn där narvytan, alltså den blanka och glatta sidan, är slipad vilket ger en mocka liknande känsla.

+ HANDSKVÅRD

Undvik vatten och värmekällor

Skinnhandskar är känsliga för väta då mörka fläckar kan bildas, särskilt på handskar i ljusare färger. Skydda i möjligaste mån handskarna från att bli blöta, men om de ändå skulle bli det ska de torka plant i rumstemperatur. Undvik alla typer av värmekällor då värmen kan göra att skinnet torkar ut och blir stelt. Om mörka fläckar bildats, pröva med att gnugga försiktigt med en mjuk duk med lite talk. Oftast försvinner fläcken.


Låt dina handskar vila, växla mellan flera par

För att hålla handskarna i bra skick behöver de vila och torka ordentligt mellan varven eftersom fuktiga material slits ut mycket snabbare än torra. Ett tips är att ha minst två par handskar att byta mellan, så att handskarna kan vila en dag mellan användningarna. På så sätt kommer dina favorithandskar att få ett längre liv.

Sträck i handskarna emellanåt för att bibehålla passformen

Handskarnas elasticitet kontrolleras av en handskmakare för att säkerställa en perfekt passform. Efter ett tag kommer dock handsken att ”flyta ut”, vilket betyder att handskens elasticitet omfördelas från dess bredd till dess längd. Handsken upplevs bred men fingrarna korta, vilket är helt normalt. För att få passformen att återgå till ursprungligt skick kan du sträcka handsken över en bordskant. På så sätt återställer du elasticiteten till det läge handskmakaren ställde vid tillskärningen. Håll i fingertopparna med ena handen och vid handskens öppning med den andra och dra sedan handsken varsamt över bordskanten. Sträck även varje finger var för sig, men här räcker det att du drar för hand. Börja vid fingrets rot och dra fyra till fem drag.

 

 

Inget fett och inga skinnvårdsprodukter

Handskar i fina skinnslag som lammnappa, hjort och älg ska inte smörjas. Skinnen klarar inte att absorbera fettet som lägger sig på ytan och gör att handsken ser flammig ut. Fett gör också att handsken känns kladdig. Så även om fett och skinnvårdsprodukter i princip har en vårdande funktion bör det inte användas på dresshandskar i tunna och porösa skinnslag. Mocka och nubuck bör inte heller smörjas. Det är bara handskar i kraftigare läder som get och nöt som ska smörjas.

Varumärken

HESTRA

GAUCHO

HANDSKKOMPANIET

ÖJBRO VANTFABRIK


Våra butiker


Umeå

Rådhusesplanaden 1

903 28 Umeå

090 - 77 52 95

umeå@vaskan.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Mån-Fre 10-18

Lör 10-16

Sön Stängt

Örnsköldsvik

Storgatan 20

891 33 Örnsköldsvik

0660 - 197 19

ornskoldsvik@vaskan.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Mån-Fre 10-18

Lör 10-16

Sön Stängt

Östersund

Prästgatan 24

831 31 Östersund

063- 10 26 20

ostersund@vaskan.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Mån-Fre 10-18

Lör 10-16

Sön Stängt