RESVÄSKOR

Res bekvämt och praktiskt

Att resa är ett sätt att nå det stora målet. Se till att göra det så bekvämt som möjligt. Packa effektivt och säkert med en resväska som uppfyller alla krav. Njut av semestern och känn dig säker på att all din packning ryms och att väskan klarar hanteringen. I vårt sortiment hittar du praktiska och rymliga resväskor i alla storlekar och prisklasser. Välj mellan hårda och mjuka material med ett spännande urval av färger!

Om din resväska är en gammal trotjänare som hängt med i många år är det dags att byta ut den till nästa resa. De senaste åren har utvecklingen gått snabbt och dagens resväskor är betydligt smidigare på flera sätt. Resväskorna är tillverkade av lättare och starkare material som gör att även stora väskor får låg vikt. De flesta har ett teleskophandtag som gör det enkelt att rulla väskan på ett bekvämt sätt och många av dagens resväskor är utrustade med fyra hjul som underlättar framkomligheten betydligt då du slipper känna av packningens vikt.

 

Välj resväska efter dina behov. Det som avgör vilken typ av väska som är bäst är beroende av olika faktorer som t.ex. resans längd, syfte och hur ofta man reser. En mjuk resväska med fickor på framsidan är mer flexibel, har låg vikt och är lättare att stuva, medan en hård resväska skyddar innehållet bättre. För att förenkla resandet kan man därför använda olika sorters resväskor för olika sorters resor.

+ MÅTT OCH VIKT PÅ KABINVÄSKOR

Varför ödsla värdefull tid vid bagagebandet? Genom att alltid ha din kabinväska med dig kan du redan vara på väg till din slutdestination. IATA (International Air Transport Association) har satt 56x45x25 cm som maxmått för kabinväskor (inklusive hjul, handtag och andra utstickande detaljer) och de allra flesta flygbolag följer detta på ett ungefär. Vanligast är måttet 55x40x20 cm. Dock måste bolagen också anpassa sig efter vilka flygplansmodeller de har och därför kan reglerna skilja sig ganska ordentligt. Dubbelkolla alltid med ditt flygbolag! Om det står att kabinväskan maximalt får vara ett visst mått (ofta 115 cm) betyder det att höjden+djupet+bredden inte får överstiga det måttet.


Det är också stor skillnad på hur många väskor man får ha med sig och hur tunga de får vara. Även här är det viktigt att alltid dubbelkolla med ditt flygbolag så att det blir rätt.

+ MÅTT OCH VIKT PÅ STÖRRE RESVÄSKOR

Många flygbolag har en viktbegränsning för incheckat bagage. Viktbegränsningen skiljer sig mellan olika flygbolag (mellan 15-35 kg) men de flesta flygbolagen tar 20 kg varav valet av resväska kan vara avgörande för om du kommer tvingas betala för övervikt. Tänk på att ju större resväska du är intresserad av att köpa desto viktigare är det att välja en resväska med låg vikt. Vissa flygbolag har även gått ut med att resväskorna maximalt får vara 158 cm (resväskans höjd+djup+bredd). Det är viktigt att kolla upp vad som gäller med just det flygbolag du ska resa med.


För en resa på 1-4 dagar klarar du dig oftast med en väska på ca 25-50 liter. Det kan därför vara bra att välja en mjuk väska med godkända kabinmått så att du slipper checka in bagaget. Mjuka väskor har ofta fler smidiga fickor att förvara exempelvis resehandlingar i och väger oftast mindre än hårda väskor. Har du ömtålig packning är en hård väska dock att föredra.


För resor på 5-10 dagar passar en väskstorlek på ca 50-90 liter. Att välja en mjuk eller hård resväska beror på hur ofta du reser samt på hur flexibel väska du vill ha. En hård väska av t.ex. polypropylenplast håller länge och skyddar innehållet bättre än en mjuk väska. En mjuk resväska är däremot mer flexibel vilket gör att du kan packa ner det där lilla extra.


För resor på 10 dagar eller mer är en väska på minst 75 liter och uppåt att föredra. I övrigt gäller samma rekommendationer som tidigare.

+ TSA LÅS

Visste du att du kan få din gamla resväska uppbruten utan att kunna kräva ersättning för det? Nya regler tillåter tullen att öppna din resväska med våld om så krävs. Det finns dock sätt att undvika detta. Om du har ett äldre kombinationslås eller nyckellås på din resväska gör du klokt i att inte låsa det alls. Vill du kunna låsa den kan du skaffa ett TSA lås som tillåter tullen att öppna låset utan att bruka våld. På moderna resväskor sitter det nästan alltid TSA lås inbyggt.


+ GARANTIER OCH FLYGSKADOR

Alla våra resväskor är tillverkade av ledande varumärken, vilket innebär att de alla har bra garantier. Det är viktigt att komma ihåg att en garanti endast täcker produktionsfel och i princip aldrig vanligt slitage eller om den har blivit förstörd av flyghanteringen. Ta därför för vana att alltid undersöka ditt bagage när du tar emot det vid rullbandet på flygplatsen. Skulle resväskan ha skadats så är flygbolaget skyldig att ersätta dig. Tänk på att anmäla skadan direkt på flygplatsen. 

 

Skulle ett hjul eller någon annan reservdel behöva bytas ut på väskan går det i de flesta fall att ordna.

+ SPECIELLA REGLER FÖR VÄTSKOR I HANDBAGAGET

Vid flygresor inom EU (även Norge, Island och Schweiz) får du inte ta med dig hur mycket vätska du vill i ditt handbagage. Reglerna gäller för alla flygningar, både inrikes och utrikes, från och inom EU:s flygplatser, även när du flyger till destinationer utanför EU.

 

Mängden vätska du får ha i ditt handbagage är begränsad. Med vätskor avses bland annat: geléer, krämer, vatten, tandkräm, hårgelé, parfym, raklödder, mascara, deodorant, sprayer och innehåll i tryckbehållare.

 

Det incheckade bagaget påverkas inte av begränsningarna. 

 

Packa vätskor i ditt handbagage så här:

  • Varje enskild behållare som innehåller vätska får max rymma 100 ml (1 dl). Det är inte tillåtet att medföra en behållare som rymmer 150 ml men som enbart innehåller 75 ml vätska. Däremot får du ta med en helt tom behållare, oavsett storlek.
  • Skaffa en återförslutningsbar genomskinlig plastpåse som rymmer 1 liter. Dessa finns att köpa i välsorterade matvarubutiker och delas även ut på flygplatsen. Det går också att köpa återförslutningsbara genomskinliga necessärer, anpassade för just handbagage, ofta med tillhörande små behållare att fylla med t.ex. schampo och duschtvål.
  • Behållarna (flaskor, burkar, tuber och så vidare) ska placeras i den återförslutningsbara 1-literspåsen. De ska få plats i påsen utan problem och påsen ska vara stängd.
  • Varje passagerare som har biljett/boardingkort får endast ta med en 1-liters plastpåse som innehåller vätskebehållare. 

Regler för vätskor i handbagaget utanför EU

Tänk på att länder världen över har olika begränsningar för vätskor i handbagaget. Reglerna kan skilja sig från dem som tillämpas inom EU. Vi råder dig därför att ta reda på vad som gäller om du ska resa från eller byta flygplan på flygplatser utanför EU.

+ RESETILLBEHÖR

För att underlätta alla resor finns resetillbehör av olika slag. Det kan handla om en adresstag för att markera vilken resväska som är din, ett bagageband för att försäkra dig om att din väska kommer fram hel och för att ge din väska ett extra kännetecken eller en resekudde så att du kan sitta och sova skönare under resan. En bagagevåg hjälper dig att hålla koll på vikten på din packning och små väskor för värdesaker att hänga runt halsen eller midjan är ofta nödvändiga på resan. Oavsett vad det är för resa du ska på så finns resetillbehören där för att göra det enklare, bekvämare och roligare. I våra butiker hittar du en mängd praktiska tillbehör.

Varumärken

SAMSONITE

AMERICAN TOURISTER

EPIC

NORTH PIONEER


Våra butiker


Umeå

Rådhusesplanaden 1

903 28 Umeå

090 - 77 52 95

umeå@vaskan.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Mån-Fre 10-18

Lör 10-16

Sön Stängt

Örnsköldsvik

Storgatan 20

891 33 Örnsköldsvik

0660 - 197 19

ornskoldsvik@vaskan.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Mån-Fre 10-18

Lör 10-16

Sön Stängt

Östersund

Prästgatan 24

831 31 Östersund

063- 10 26 20

ostersund@vaskan.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Mån-Fre 10-18

Lör 10-16

Sön Stängt